Videozone 'ILVO in de media'

Boslandbouw zorgt voor betere grond en waterbeheer

Focus WTV - april 2019

ILVO-onderzoeker Bert Reubens legt in reportage op @FocusWTV het verband tussen boslandbouw en erosie: "Pieken van regenval met sediment dat afstroomt, zorgen voor overlast in de dorpskernen met modderstromen en dat willen we hier brongericht aanpakken"

 

 

Smart Digital Farming

Smart Digital Farming - TVL

TVL - november 2018

Smart Digital Farming is een netwerk van bedrijven die zich toeleggen op de technologie in de landbouw. Onlangs stelden zij elkaar hun innovaties voor die hun nut in de praktijk al bewezen hebben. Want laat het duidelijk zijn: technologie in de landbouw is niet meer weg te denken.
Voedingstechnische begeleiding en advies voor Vlaamse HOEVEVERWERKERS gesubsidieerd

hoeveverwerkers

PlattelandsTV - april 2017

Eind maart lanceerde Minister Joke Schauvliege een nieuwe subsidie, de “KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerking”, met gratis advies t.w.v. 1.500 euro. Deze begeleiding wordt geboden door ILVO, die met haar Food Pilot alles in huis heeft voor hulp bij receptuurontwikkeling, procesverbetering, probleemoplossing, etikettering enzovoort. De reportage wordt uitgezonden op PlattelandsTV, in de rubriek Boerenstebuiten 1.

Wetenschappers roepen overbevissing halt toe

Focus WTV - december 2016

De Belgische vissersvloot telt nog om en bij de 65 vaartuigen en is een kleine speler. In vergelijking met Spanje of Frankrijk zijn we geen slechte leerling. "Het merendeel van de visbestanden doen het goed. Tong en pladijs in de Noordzee zitten op een maximale duurzame opbrengst. Dat is het doel dat EU commissie heeft vastgelegd voor 2020. Daar zitten we nu al", meent onderzoeker Hans Polet.


Uitgespit - Agroforestry

Uitgespit - agroforestry VILT TeeVee on Vimeo - september 2016

Wat is Agroforestry?
Enkele pioniers delen hun ervaringen. Kijk en ontdek vooral zelf de zin of onzin van agroforestry.

VLIZ en ILVO straks onder één dak

Focus WTV - juli 2016

Er komt een nieuw gebouw in Oostende voor het ‘Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en het ‘Vlaams Instituut voor de Zee’ (VLIZ).

Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Er wordt €17 miljoen voor vrijgemaakt. Beide instellingen werken nu al nauw samen en straks zitten ze dus ook samen in hetzelfde gebouw. Het nieuwe gebouw komt naast het huidige gebouw van ILVO in de Ankerstraat in Oostende.


Studie toont voordelen van pulsvissen aan

Focus WTV - april 2016

Het omstreden pulsvissen is een goed alternatief voor het klassieke vangen van tong en garnaal. Dat is de opvallende conclusie van de doctoraalstudie “Elektrisch Vissen “ van Maarten Soeatert (ILVO - Oostende). Pulsvissen of elektrovissen gebeurt door stroomdraden over de zeebodem te slepen, waardoor de vis door elektrische schokken wordt opgeschrikt. In Europa mag dit enkel op kleine schaal in afwachting van meer wetenschappelijk onderzoek.

Veel voordelen
Uit de proeven blijkt dat kabeljauw super-gevoelig is voor de stroompulsen maar dat weegt niet op tegen de voordelen. “Stel dat de hele boomkorvisserij overschakelt op de pulsvisserij, dan halveert de hoeveelheid brandstof. Het bodemcontact is veel minder intens en ook de bijvangsten zijn minimaal.”
Een pulskor voor de garnalenvisserij kost zo’n 80.000 euro. Voor het vissen op platvis kan dat tot 400.000 euro oplopen.

MAP-man campagne: ILVO onderzoekt parameters goede bodem

Vlaamse Land Maatschappij - juni 2016

Onder de slogan “Zeg niet te gauw, ’t steekt niet zo nauw!” werd op 21 maart 2016 een sensibiliseringscampagne rond bemesting en waterkwaliteit gelanceerd. Om de doelstellingen voor waterkwaliteit in Vlaanderen te halen moeten we nu actie ondernemen. Het idee komt uit de land- en tuinbouwsector zelf en wordt ondersteund door de overheid. Een uitgebreid partnerschap van landbouworganisaties, het C.V.B.B. en de Vlaamse erkende praktijkcentra en betrokken administraties zet zijn schouders onder de campagne. De partners engageren zich om gedurende het jaar hun acties en communicatie-initiatieven rond bemesting en verbetering van de waterkwaliteit op mekaar af te stemmen en te communiceren naar land- en tuinbouwers. Bij de lancering van de sensibiliseringscampagne werd ook MAP-man voorgesteld, een stripfiguur die gedurende de campagne regelmatig iedereen bij de les houdt.

Meer info op http://www.mapman.be/de-campagne

Alle video's rond deze campagne zijn te vinden op http://www.mapman.be/video

Smaaklabo Food Pilot

Reportage NJAM TV - april 2015

Azaleacollectie ILVO

Tournée Provinciale - Boerenstebuiten - PlattelandsTV


In Tournée Provinciale ontdekken we de azaleacollectie bij ILVO. Sommige planten in deze verzameling zijn dan wel eeuwenoud, toch vormen ze de basis voor de allernieuwste telgen in de azalea-familie.
Open Velddagen ILVO

Open Velddag ILVOBoerenstebuiten - PlattelandsTV - 4 september 2015

Tijdens de Open Velddagen bij ILVO stonden klassiekers als maïs, aardappelen en gras op het programma. Maar wij gingen het zoeken bij teelten die op dit moment minder te vinden zijn in Vlaamse velden: quinoa, soja en –terug van weggeweest- voederbieten!

http://www.plattelandstv.be/video/teelt-oogst-open-velddagen-ilvo