Voeding

Voedingsonderzoek omvat de volledige voedselketen: van de primaire plantaardige en dierlijke landbouwproducten tot de verwerkte producten klaar voor consumptie. De onderzoeksdisciplines zijn microbiologische en chemische voedselveiligheid, productinnovatie, -kwaliteit en -authenticiteit. Voor elk van deze domeinen beschikt ILVO over analyselaboratoria. Er gebeurt ook technologisch onderzoek via piloottesten voor zuivel- en vleesproducten, groenten, fruit en kant- en klare maaltijden in de Food Pilot (www.foodpilot.be).

Alle details op het ILVO onderzoeksportaal

Productinnovatie

ProductinnovatieDit onderzoeksdomein streeft naar vernieuwende verwerking van primaire landbouwproducten (dierlijk en plantaardig) tot kwaliteitsvolle en gezonde voedingsproducten. ILVO werkt ondermeer op melk en zuivel, op vleesproducten en op groenten en fruit. Het onderzoek vertrekt vaak vanuit de nutritionele en functionele eigenschappen. Er wordt gezocht naar valorisatie (ook) van de nevenstromen, naar nieuwe verwerkingen via technologische piloottesten en naar mogelijkheden van recombinante gentechnologie in plant-gebaseerde productieplatformen. Een voorbeeld? InProVe


Productkwaliteit

ProductkwaliteitILVO benadert voedingskwaliteit vanuit de chemisch-fysische, de microbiologische en de technologische hoek. Verbeteringen worden beoogd op vlak van stabiliteit, samenstelling, smaak, verwerking en houdbaarheid, en dit van zuivelproducten, eieren, vlees en vis, groenten en fruit en honing. In het kader van een gezonde(re) voeding streeft het onderzoek specifiek naar een mogelijke reductie van suiker en zout en naar een gebalanceerde vetsamenstelling. ILVO ontwikkelt methodologie en wetenschappelijke parameters om kwaliteiten te karakteriseren.

Voedselveiligheid

VoedselveiligheidOnderzoek naar voedselveiligheid richt zich op de beheersing van microbiologische en chemische veiligheid van dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen. Doel is om de consument preventief te beschermen. ILVO meet residuen, pathogenen en bederforganismen in voeding. Tegelijk testen en ontwikkelen de onderzoekers de analysemethoden zelf. Ook de contaminatie- of besmettingsbronnen worden opgespoord.Productauthenticiteit

ProductauthenticiteitDierlijke en plantaardige voedingsproducten, en zelfs veevoeder is onderworpen aan regelgeving ivm etikettering. De controle en de eventuele fraudebestrijding baseert zich op wetenschappelijke analyses van de authenticiteit of echtheid van de samenstelling of de processing van het product. ILVO ontwikkelt detectiestrategieën en analysemethoden voor de authenticiteit van melk- en zuivelproducten, het watergehalte in kippenvlees en voedselallergenen. Ook GGO-karakterisering en de toepassing van coëxistentie van GGO en niet-GGO-landbouwsystemen behoren tot dit onderzoek.

GA