Agenda

30/01/2014

Workshop: Mixen en verwarmen via high shear – demo’s en toelichting van de APVTM Cavitator (SPX)

Op donderdag 30 januari 2014 organiseren Food Pilot en SPX een workshop rond de innovatieve technologie van de APVTM Cavitator. Deze door SPX gepatenteerde technologie bewerkstelligt op basis van high shear emulsifiëring, dispergering, mixing en/of verhitting van producten. Problemen zoals aanlading van onderdelen, moeilijk oplosbare poeders/gassen of een hoog verbruik van energie vinden hierin een oplossing. Het toepassingsgebied is breed, en omvat bewerkingen voor zowel zuivel, dranken, eiproducten, bakkerij en vlees. Tijdens een compacte namiddag wordt de theorie alsook de vele toepassingen toegelicht, aangevuld met live demo’s in de productiehal. Specifieke cases kunnen eveneens besproken worden. De workshop vindt plaats in Food Pilot, het open applicatiecenter in Melle. In aanloop van de workshop stelt Food Pilot de APVTM Cavitator tevens beschikbaar voor piloottesten (in de periode van 20/01/2014 t.e.m. 30/01/2014). Afspraken hiervoor kunnen gemaakt worden via Benny.vanheule@spx.com.

FOODINOFRA

Wat?

De APV Cavitator is een cavitatie technologie die verhitting van vloeistoffen mogelijk maakt zonder aanlading op het toestel (scale free heating) en een efficiënte mixing realiseert met andere vloeistoffen, gassen of vaste stoffen tot op microscopisch niveau. Dit levert kwalitatief hoogwaardige producten op en een performante werking voor de volgende processen: emulsifiëring en dispersie, verhitting van proteïne rijke producten en mixing van hoogvisceuze vloeistoffen. Cavitatie is een proces waarbij verschillende materialen in microscopisch kleine deeltjes worden gemengd.

Dit is een glimp uit het toepassingsgebied:

  • Een efficiënte inmenging van diverse flavours/oliën in frisdranken.
  • Inline inmenging van poeders voor de bereiding van ijsmixen of andere zuivelproducten.
  • De pasteurisatie van heelei. De APV Cavitator vermijdt aanlading op het toestel, laat op die manier langere productietijden toe en verlengt de houdbaarheid van het product.
  • Het beluchten van dranken. De APV Cavitator realiseert ultra fijne bubbels voor een verfijnde smaak en een efficiëntere afvulling van het product.
  • Het beluchten van pet food en vleeswaren voor een luchtige textuur.
  • De bereiding van een chocolat of caramel fudge, wat als toplaag op patisserieproducten wordt gelegd. Met behulp van de APV Cavitator wordt bloemsuiker efficiënt ingemengd.
  • De bereiding van cosmetica producten.

APV Cavitator

Programma van de workshop

13u30: Welkomst drink
14u00: Opening en voorstelling Food Pilot (ILVO, Karen Verstraete)
14u10: Toelichting van de technologie (SPX, Benny Van Heule)
14u30: Toelichting 1ste applicatie: Inmenging van poeders (SPX, Benny Van Heule/Werner Van Looy)
             Demo 1: Bereiding van chocolademelk
15u30: Toelichting 2de applicatie: Pasteurisatie via verhitting (SPX, Benny Van Heule/Werner Van Looy) 
             Toelichting van andere applicaties 
             Demo 2: Pasteurisatie van heelei
16u30: Netwerking en rondleiding in Food Pilot voor de geïnteresseerden

Waar?

Food Pilot op de site van ILVO – Eenheid Technologie en Voeding
Brusselsesteenweg 370
9090 Melle

Wanneer?

Donderdag 30 januari 2014 om 13u30.

Inschrijving?

Inschrijving is mogelijk door het invullen van het inschrijvingsformulier.

De inschrijvingsprijs bedraagt 75 euro. Een factuur wordt verzonden na afloop van de workshop.

SPX