Persbericht Voedingstechnische begeleiding en advies voor Vlaamse HOEVEVERWERKERS gesubsidieerd

20/03/2017
Hoeveproducten DeNil: salami

Vanaf 16 maart 2017 is er een nieuwe vorm van subsidie van kracht, de “KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerkers”. Voortaan kunnen hoeveverwerkers deze ondersteuning ter waarde van maximaal 1.500 euro genieten, voor begeleiding in de ontwikkeling van een nieuw recept, het verbeteren van een verwerkingsproces of product, het verwerken van reststromen, het oplossen van een probleem, etc… ILVO heeft met zijn Food Pilot voor deze KRATOS overheidsopdracht met succes gekandideerd en zal de aangevraagde begeleidingen en/of adviezen dus aan de thuisverwerkers leveren.

Bekijk hieronder de enkele hoeveverwerkers die gebruik maken van de KRATOS innovatiesteun:

(Lees verder onder de video's)

Bekijk video op YouTube
Bekijk video op YouTube
Bekijk video op YouTube

Minister van landbouw Joke Schauvliege: “In hun streven naar topproducten met excellente smaak en kwaliteit en naar productdiversificatie behoeven de thuisverwerkers ongetwijfeld technologische hulp en advies. Ik besef dat ze daarbij financiële steun kunnen gebruiken. Daarom heb ik een nieuw type ondersteuning in het leven geroepen. Ze wordt ondergebracht in het bestaande adviessysteem ‘KRATOS – Raad op Maat’ en heeft een waarde van maximaal 1500.”

Hoeveverwerking is één van de pistes om toegevoegde waarde te creëren voor landbouwproducten. Naast een rechtstreeks contact met de consument creëert het tevens een nieuwe afzetmarkt. Maar hoeveverwerking is een grote uitdaging voor land- of tuinbouwers, die uiteraard streven naar topproducten van excellente smaak en kwaliteit. Want, er moet voldaan worden aan alle voorschriften opgelegd door het FAVV. Daarnaast is er de technologische uitdaging om het verwerkingsproces op punt te stellen en op te treden bij onverwachte problemen. Deze uitdagingen vereisen begeleiding. Die kan geboden worden in de Food Pilot.

De subsidie “KRATOS - Raad op maat” is een reeds bestaande PDPO III-maatregel voor land- en tuinbouwers, die nu uitgebreid wordt met een module voor technisch advies over verwerking van primaire landbouwproducten (voeding). Adviezen kunnen elektronisch aangevraagd worden via het e-loket op www.landbouwvlaanderen.be.

Op die manier komen de adviesaanvragen bij de Food Pilot terecht. De Food Pilot is een initiatief van ILVO en Flanders’ FOOD met een laagdrempelige dienstverlening op maat van de vraag. Begeleiding wordt geboden onder de vorm van adviesgesprekken, laboanalyses en piloottesten. Dit zowel voor zuivelproducten (boter, kaas, yoghurt, melk, ….), plantaardige producten (groenten, fruit, aardappelen) en vleesproducten. Vragen relateren rond houdbaarheid, het opstellen van het etiket, het verbeteren van een proces of recept, of oplossen van een probleem. Zo werden er in 2016 in de Food Pilot reeds duizenden laboanalyses en honderden piloottesten uitgevoerd voor meer dan driehonderd verschillende bedrijven voor agrovoedingsindustrie. De nieuwe “KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerkers” maakt mogelijk dat nu ook land- en tuinbouwers van subsidie kunnen genieten bij begeleiding in de Food Pilot.

Aanvragen?

  • Ga naar www.landbouwvlaanderen.be
  • Meld je aan met je (draadloze) e-ID kaartlezer, token, of mobiele app op het e-loket
  • Klik op de tegel ‘meer aanvragen’
  • Klik op ‘KRATOS’
  • Klik op ‘nieuwe adviesaanvraag’
  • Selecteer ‘module 10’: technisch advies verwerking primaire landbouwproducten
  • Selecteer ‘‘eigen vermogen van het instituut voor landbouw- en visserijonderzoek’ als adviesdienst (enige adviesdienst die je kan selecteren)
  • BELANGRIJK!!!: Beschrijf in het veld ‘opmerkingen aan de adviesdienst’ duidelijk het concrete probleem waarover u advies wenst.
  • Klik op ‘opslaan’ en daarna op ‘indienen’

Meer informatie

Karen Verstraete
www.foodpilot.be, www.flandersfood.com

KRATOS - Raad op maat


Food Pilot
ILVO
Flanders' Food
Europa

Vragen?

Contacteer ons

Karen Verstraete

Communicatie Food Pilot

Ook interessant