Persbericht Stay-green-kuilmaïs is louter cosmetisch

08/02/2017 Bron: ILVO-UGent
Maïsplanten met drie maïskolven

Bio-ingenieur Jolien Swanckaert (UGent – ILVO) bestudeerde in haar doctoraatsonderzoek het belang en de gevolgen van stay-green bij kuilmaïs.
Letterlijk betekent stay-green "groen blijven". Toegepast op maïs betekent dit dat de kolf, het generatieve deel van een maïsplant, niet synchroon afrijpt met de stengels en bladeren, het vegetatieve deel van een maïsplant. Aan het einde van het groeiseizoen ziet de maïsplant er dus nog groen uit, terwijl de kolf rijp is.
Het doel hiervan is om het fotosyntheseproces te verlengen zodat de maïs meer suikers kan aanmaken. Bovendien halen stay-green planten meer nutriënten uit de grond, vooral meer stikstof. Stikstof is namelijk zeer gevoelig voor uit- en afspoeling. Hoe minder er in de bodem achterblijft, hoe beter de waterkwaliteit van de bodem na de winterregens en hoe milieuvriendelijker de teelt.

Cosmetisch stay-green

De maïsveredeling heeft de jongste jaren veel stay-green-rassen gemaakt zonder de fysiologie erachter goed te begrijpen. Voor haar doctoraat deed Jolien Swanckaert vier jaar lang onderzoek naar stay-green bij kuilmaïs. Uit de resultaten bleek dat moderne maïsrassen onderling wel varieerden in de expressie van het stay-green-karakter, maar dat ze allemaal cosmetisch stay-green waren.

Cosmetisch stay-green betekent dat de planten langer groen blijven, maar dit resulteert niet in een hogere accumulatie van suikers dan bij planten die niet stay-green zijn. De moderne maïsrassen nemen evenveel nutriënten op uit de bodem als andere maïs. Bovendien hindert het stay-green-karakter de verplaatsing van voedende bestanddelen, zoals stikstof, van de groene delen naar de kolf, waardoor de kolf kleiner blijft.

Beter functioneel stay-green

De vooruitgang in de plantenveredeling heeft kuilmaïs al productiever gemaakt, maar de export zou nog groter kunnen zijn als de nieuwe rassen functioneel stay-green zouden zijn.

Functionele stay-green planten fotosynthetiseren langer, in combinatie met langer actief blijvende wortels die langer koolhydraten aanleveren. Ze nemen gedurende een langere periode nutriënten uit de bodem op. Voor maïsteelt zou dit betekenen dat er minder stikstof achterblijft in de bodem en de teelt milieuvriendelijker wordt.

Achtergrond: het verouderingsproces van kuilmaïs

Tijdens de afrijping van kuilmaïs ontwikkelt de kolf voor een groot deel ten koste van de vegetatieve delen. Dit wil zeggen dat veel nutriënten uit de vegetatieve delen zich verplaatsen naar de ontwikkelende kolf. Om aan de stikstofbehoefte van de kolf tegemoet te komen, breekt het chlorofyl af in de groene plantendelen. De afbraak van chlorofyl, visueel waar te nemen door een verbleking en finaal een bruinverkleuring van de bladeren, heeft als gevolg dat de fotosynthese afneemt.
Stay-green-planten verhinderen de afbraak van chlorofyl waardoor deze planten langer aan fotosynthese kunnen doen dan planten zonder de stay-green-kenmerken.

Vragen?

Contacteer ons

Dirk Reheul

Professor UGent

Ook interessant

Nieuws 19/01/2024

Rietzwenkgras, ideaal voor grazend jongvee

Jongvee in graasproef
Het meest gebruikte gras voor maaien en begrazing, Engels raaigras, is droogtegevoelig. Rietzwenkgras kan wel degelijk een meerwaarde vormen op een rundveebedrijf.