Agenda

23/01/2018

Cursus rundveevoeding

Op rundveebedrijven blijft de voederkost een belangrijke kostenpost. De voederkosten bedragen meer dan 50% van de productiekost van zowel melk als vlees. Elke rundveehouder heeft dus belang bij een oordeelkundige en kostprijsbewuste voeding van zijn melkvee/vleesvee. Daartoe is het belangrijk om zelf een goed inzicht te verwerven in de belangrijkste begrippen rond rundveevoeding. Deze zijn o.a. de behoeften van het dier, de opneembaarheid van de voedermiddelen, de samenstelling en voederwaarde van voedermiddelen en het opmaken van rantsoenen. Daarnaast bieden verschillende melkparameters zoals het ureum-, vet-, eiwit-, en lactosegehalte de mogelijkheid om de rantsoenen voor productief melkvee bij te sturen. De opvolging van groei en conditiescore maken dit mogelijk bij vleesvee. Een goede interpretatie van deze gegevens is belangrijk. Uiteindelijk vormt een goed uitgebalanceerd rantsoen de basis voor een efficiënte productie.
lees meer ...

30/01/2018

Cursus rundveevoeding

Op rundveebedrijven blijft de voederkost een belangrijke kostenpost. De voederkosten bedragen meer dan 50% van de productiekost van zowel melk als vlees. Elke rundveehouder heeft dus belang bij een oordeelkundige en kostprijsbewuste voeding van zijn melkvee/vleesvee. Daartoe is het belangrijk om zelf een goed inzicht te verwerven in de belangrijkste begrippen rond rundveevoeding. Deze zijn o.a. de behoeften van het dier, de opneembaarheid van de voedermiddelen, de samenstelling en voederwaarde van voedermiddelen en het opmaken van rantsoenen. Daarnaast bieden verschillende melkparameters zoals het ureum-, vet-, eiwit-, en lactosegehalte de mogelijkheid om de rantsoenen voor productief melkvee bij te sturen. De opvolging van groei en conditiescore maken dit mogelijk bij vleesvee. Een goede interpretatie van deze gegevens is belangrijk. Uiteindelijk vormt een goed uitgebalanceerd rantsoen de basis voor een efficiënte productie.
lees meer ...

31/01/2018

Studievoormiddag intensieve veeteelt en de gezondheid van omwonenden

In het voorjaar 2017 was er enige commotie rond de al dan niet bestaande gezondheidseffecten van intensieve veehouderij voor omwonenden. Een rapport van de West-Vlaamse Milieufederatie, maar ook van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, brachten een debat op gang. De berichtgeving zorgde ook voor onrust. De provincie West-Vlaanderen is een veerijke provincie. Het provinciebestuur is bevoegd voor de vergunningverlening van de grotere veehouderijen.

lees meer ...

06/02/2018

Kennisuitwisseling (KUS), matchmaking en inspiration event rond plantaardige voedselverliezen

Gebruik je als producent van levensmiddelen of ingrediënten plantaardige grondstoffen? Heb je al eens overwogen om diezelfde grondstoffen uit nevenstromen te winnen en kringlopen te sluiten? Of wens je als landbouwer of als producent maximale waarde te halen uit nevenstromen? Elkaar ontmoeten, kennis delen en ervaringen uitwisselen staan centraal tijdens de bijeenkomsten van Food from Food.
lees meer ...

27/02/2018

Inspiratiesessie hoogwaardige oliën van lokale teelt voor non-food en food toepassingen

Tijdens deze inspiratiesessies informeren we u over de lokale teeltmogelijkheden, de verwerking tot olie, de analyseresultaten en de mogelijke toepassingen van de oliën. We vernemen graag welke eigenschappen u zoekt in een olie en welke gewassen we in 2018 zeker in onze innovatietuinen moeten telen.
lees meer ...

Pagina 1 van 2Eerste   Vorige   [1]  2  Volgende   Laatste