ILVO in de vakpers

24.04.2017 - geVILT

Wat stallucht wel en niet doet met de gezondheid van omwonenden

Wetenschappelijke literatuur geeft stof tot nadenken Ngo’s en buurtcomités ventileren de jongste tijd hun bezorgdheid over de veronderstelde negatieve invloed van (grotere) pluimvee- of varkensstallen op de gezondheid van omwonenden. Er wordt met name gewezen op de uitstoot van fijn st...
lees meer ...

24.04.2017 - VILT

Verrassende bevindingen omtrent stallucht en gezondheid

Recent trokken inwoners van Wuustwezel naar het stadhuis om hun zorgen te uiten over de nieuwbouw van (kippen)stallen. Geur- en verkeershinder zijn de vaakst gehoorde klachten, maar zij verwezen naar fijn stof en het effect daarvan op de gezondheid, refererend naar onderzoek van de Universiteit Utre...
lees meer ...

12.04.2017 - De Standaard

Laat het gras liggen en de CO2 daalt

De landbouwers kunnen helpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Want onder landbouwbodems is nog ruimte om extra CO2 op te slaan. De helft van de koolstofdioxide zit niet in de lucht, maar onder de grond. Toch is de jongste decennia de koolstofvoorraad in de bodem fors gedaald, onder meer ...
lees meer ...

03.04.2017 - VILT

Food Pilot blikt terug op succesvol 2016

De werking van de Food Pilot, een initiatief van ILVO en Flanders’ FOOD, gaat van jaar tot jaar vooruit. In 2016 voerde de testfabriek 293 piloottesten uit voor 93 verschillende bedrijven. Naast de piloottesten werden 20.921 analyses uitgevoerd voor 201 klanten. Bovendien zijn de klanten van d...
lees meer ...

20.03.2017 - VILT

Tot 1.500 euro gratis advies voor hoeveverwerkers

Land- en tuinbouwers kunnen vanaf nu via het e-loket gratis technisch advies over de verwerking van primaire producten ter waarde van 1.500 euro aanvragen. Dat maakt minister voor Landbouw Joke Schauvliege mogelijk via een uitbreiding van de KRATOS-subsidie. Het Vlaams instituut voor landbouw-, viss...
lees meer ...

13.03.2017 - De Standaard

Hoe komt het dat een aubergine binnen een minuut bruin wordt als je ze doorsnijdt?

‘Ik ken geen enkele groente of fruitsoort die zo extreem snel verkleurt als de aubergine’, mailt de heer De Bock. ‘Bij een appel of avocado gaat het ook redelijk snel, maar het is niets vergeleken met een aubergine.’ Hoe komt dat?
lees meer ...

03.03.2017 - VILT

"Agro-ecologie kan hefboom zijn voor duurzame landbouw"

Agro-ecologie kan een rol spelen in een transitie naar een meer duurzaam landbouw- en voedingssysteem. Om die reden moet het beleid volop inspanningen leveren om agro-ecologie meer ingang te doen vinden bij de Vlaamse land- en tuinbouwers en bij uitbreiding in de hele maatschappij. Dat kan onder mee...
lees meer ...

28.02.2017 - VILT

ie-net buigt zich over klimaateffect akker- en tuinbouw

Ingenieursvereniging ie-net verzamelde enkele experts in plantaardige productie om de gevolgen van de klimaatverandering te bespreken. Al te vaak blijven discussie over het klimaat immers beperkt tot de dierlijke productie. Sprekers waren Anne Gobin van VITO, Pieter De Frenne van UGent, James Taylor...
lees meer ...

27.02.2017 - geVILT

Precisielandbouw in de melkveehouderij. Kloof tussen ontwikkelaars en melkveehouders overbruggen

Er komt een tijdperk aan waarin landbouwers in hun bedrijfsvoering niet alleen meer zullen vertrouwen op de eigen kennis en waarnemingen maar ook op sensoren en slimme machines. Voor de voorlopers begint dat al werkelijkheid te worden. Als het van Europa afhangt, mag het zelfs sneller gaan. Zopas is...
lees meer ...

24.02.2017 - Management & Techniek

Dossier: Vleesvee, op zoek naar groei

Dit dossier gaat over groei, een belangrijk aandachtspunt in de vleesveehouderij. Het eerste artikel gaat specifiek over de karkasgroei van afgemeste stieren. We presenteren een proef die liep op het ILVO en die de prestaties vergelijkt van dikbilkalveren die opgefokt werden met kunstmelk op basis v...
lees meer ...

Pagina 1 van 24Eerste   Vorige   [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Volgende   Laatste