Persbericht Jarinda Viaene wint Phytofar prijs 2017

29/11/2017
Een handvol compost
Valorisatie van reststromen in compost

Brussel, 28 november 2017 – Belgische onderzoekers winnen de Phytofar Instituut Prijzen voor Duurzame landbouw met een innovatieplatform voor computermodellen in de tuinbouw, een webapplicatie voor gewasbescherming en een optimale valorisatie van reststromen naar compostering.

Valorisatie van reststromen uit de landbouw

De doctoraatsprijs wordt toegekend aan het project “Optimale valorisatie van organischbiologische reststromen uit de primaire sector met focus op compostering”. Dit project werd ingediend door Jarinda Viaene – UGent en promotoren Prof. Dr. ir. Stefaan De Neve – UGent, Dr. ir. Bert Reubens – ILVO, Dr. ir. Bart Vandecasteele – ILVO.

In het kader van het GeNeSys-project onderzocht ILVO innovatieve valorisaties van reststromen uit de landbouw, zoals oogstresten van groenten, stalmest en het maaisel van natuurbeheer, via composteren op landbouwschaal. In dit doctoraatsonderzoek werd eerst, via enquêtes en interviews, onderzocht wat landbouwers tegenhoudt om te composteren en later focuste het onderzoek zich op oplossingen voor deze knelpunten. Zo werd meer technisch inzicht verworven in de processen, milieu-impact en landbouwkundige waarde van boerderijcomposteren en werden socio-economische hulpmiddelen aangereikt voor landbouwers, beleidsmakers en andere stakeholders, om uiteindelijk duurzame boerderijcompostering en toepassing van kwalitatieve compost in de Vlaamse landbouw te stimuleren.

Vragen?

Contacteer ons

Jarinda Viaene

Onderzoekster ILVO

Ook interessant