Persbericht Europa zoekt toprecept voor on-farm demonstraties van innovaties: ILVO coördineert het onderzoeksproject Agridemo-F2F

30/01/2017
Landbouwmachine aan het oogsten

LVO coördineert een prestigieus Europees onderzoek in het kader van Horizon 2020, om te achterhalen hoe boeren onderling op de meest efficiënte wijze kunnen leren van andere boeren. Europa vertrekt daarbij van de vaststelling dat nieuwe wetenschappelijke inzichten en technologieën er (te) lang over doen om breed in de boerenpraktijk van alledag te integreren. Landbouwers lijken minder snel geloof te hechten aan mededelingen van boven- en buitenaf, terwijl ze wél ingaan op wat ze horen en zien bij pionierende boeren. Het bewuste project AgriDemo-F2F start in januari 2017 en loopt tot juni 2019.
ILVO werkt ook samen met een tweede H2020 project rond demonstratie-activiteiten in de landbouwsector, nl. met PLAID (Peer-to-peer Learning - Accessing Innovation through Demonstration). De respectievelijk Belgische (ILVO) en Schotse (James Hutton Institute) coördinatoren beslisten om hun inventariserend werk samen uit te voeren, zodat er geen overbodig dubbele observaties plaatsvinden. Beide projecten samen zijn goed voor een werkbudget van bijna 4 miljoen euro.

Inventariseren en beschrijven

Door samen te werken met PLAID kunnen de onderzoekspartners in 31 landen (commerciële) landbouwbedrijven opzoeken die meewerken aan allerlei vormen van demonstratie activiteiten. Het resultaat is een gedetailleerde Europese inventaris per regio, sector of thema, waarbij ook de aanpak en expertise van de demo-boer wordt ontrafeld.

Prof. Dr. Fleur Marchand (ILVO): “Wij verwachten dat deze inventaris op zich al nuttige toepassingen zal vinden bij de Europese boeren. Ze krijgen een makkelijk doorzoekbare, regio-gestructureerde kaart van de demonstratie boerderijen in alle 28 EU lidstaten, plus Zwitserland, Noorwegen en Servië”.

Best practices en beleidsaanbevelingen

De onderzoekers van Agridemo-F2F selecteren vervolgens 24 à 36 bedrijven over gans Europa die ze in detail gaan analyseren in hun lerende contacten met de collega-boeren. Het resultaat is een kritische vergelijking van 1) hun netwerk, de deelnemende actoren en hun rollen in de demonstratie activiteiten en 2) de technieken en tools die ze gebruiken voor werving, interactie en kennisuitwisseling. Dit betekent concreet dat alle mogelijk leermomenten tussen boeren op de bedrijven onder de loep worden genomen. Uit deze evaluaties en praktijkervaringen binnen elk van de doorgelichte case-studies halen de onderzoekers uiteindelijk best practices om boeren te laten leren van andere boeren én beleidsaanbevelingen rond effectieve demonstratie activiteiten.

Voor alle boeren

Europa vraagt dat de inventaris, best practices en beleidsaanbevelingen samen met concrete demo showcases van demonstratiebedrijven worden samengebracht op een interactieve webapplicatie, “FarmDemo Hub”. Zo zijn de nieuwe inzichten over ‘efficiënt leren van je buur-boer’ beschikbaar voor iedereen. Daarbij mikken AgriDemo-F2F en PLAID op zowel demonstratie van onderzoeksresultaten (science driven) als op het verspreiden van innovatieve praktijken van boeren zelf (innovation driven).

Er is ten slotte ook een internationaliserend doel”, zegt PLAID coordinator Dr. Lee-Ann Sutherland, (James Hutton Institute in Aberdeen) “Er worden heel wat opwindende innovaties ontwikkeld op zeer diverse Europese landbouwbedrijven. PLAID and AgriDemo-F2F zullen ertoe bijdragen dat je als landbouwer vanuit één land ook kan gaan kijken en leren van ervaringen met innovaties bij boeren in de andere landen.

Both projects have received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 727388 (PLAID)/No 728061 (AgriDemo-F2F)

Vragen?

Contacteer ons

Fleur Marchand

Wetenschappelijk directeur ILVO

Lies Debruyne

Onderzoekster ILVO

Ook interessant