Voedselallergenen

Voedselallergenen van plantaardige (bvb. soja, noten, mosterd, etc.) en dierlijke oorsprong* (bvb. melk, eieren, vis & schaaldieren, etc.) kunnen worden opgespoord in allerhande monsters op basis van PCR (polymerase ketting reactie) en/of ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay).

*Opmerking: Volgens Richtlijn 2007/68/EC van de Commissie van 27 november 2007 moeten alle in Bijlage III bis opgenomen ingrediënten op het etiket van levensmiddelen worden vermeld. Het gaat om: glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, aardnoten, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide, lupine, weekdieren, en producten op basis daarvan. Uitzonderingen worden eveneens vermeld in de lijst in Bijlage III bis van Richtlijn 2007/68/EC.

ANALYSETABEL

Matrix Parameter Methode AC
Diverse (bv. voeding, veevoeder, spoelvloeistof, etc.) Detectie van voedselallergenen
van plantaardige en dierlijke oorsprong
Plant-specifieke PCR
(DNA-detectie); officiële erkende
en indien beschikbaar internationaal gevalideerde en/of gepubliceerde methoden
Afhankelijk van soort
Semi-kwantitatieve bepaling van voedselallergenen van plantaardige
en dierlijke oorsprong
ELISA (eiwit detectie): commerciële kits en/of gepubliceerde methoden Nee
Diverse plantaardige producten Plantenspecies bepaling
(authenticiteit)
Plant-specifieke PCR of ELISA Nee
Diverse dierlijke producten Species bepaling
(authenticiteit)
Species-specifieke PCR of ELISA Nee

CONTACT

Isabel Taverniers, Marc De Loose, Bart Van Droogenbroeck