Voedingsanalyses

ILVO–T&V wil via de dienstverlening van zijn deskundige laboratoria de expertise ten dienste stellen van de ganse voedingsketen gaande van de primaire productie tot de verwerkende industrie. Hierbij zijn verschillende laboratoriumanalyses BELAC geaccrediteerd.BELAC

Chemische voedselveiligheid

Hierbij worden analyses uitgevoerd op de aanwezigheid van residuen van diergeneesmiddelen (bv. antibiotica, chemotherapeutica, ontwormingsmiddelen, ontstekingsremmers, steroïdhormonen, ß-agonisten,…) en contaminanten (bv. mycotoxines) door middel van screeningsmethoden (microbiologische, immunologische en receptortesten) en/of chromatografische methoden (LC-MS/MS, LC-fluorescentie).

LC-MS/MS apparatuur

Contactpersonen

Meer over chemische voedselveiligheid



Microbiologische voedselveiligheid

De analyses omtrent de microbiologische voedselveiligheid betreffen zowel microbiologische indicatoren voor bederf, hygiëne-indicatoren als ziekteverwekkende en toxineproducerende bacteriën (pathogenen).

Voedingsmedia voor bacteriologische groei

Contactpersonen

Koen De Reu

Meer over microbiologische voedselveiligheid




Productsamenstelling en authenticiteit

Hier worden samenstelling, hittebelasting van voedingsmiddelen en parameters getest, die bepalend zijn voor de kwaliteit en eigenschappen.

Aan de hand van een iso-elektrische focussering van de peptiden kunnen reeds kleine hoeveelheden koemelkeiwitten in geitenkaas opgespoord worden

Contactpersonen

Jan De Block, Els Daeseleire, Hadewig Werbrouck, Hendrik De Ruyck, Wim Reybroeck, Sigrid Ooghe, Isabel Taverniers

Meer over productsamenstelling en authenticiteit



Smaak- en aromaonderzoek

Hierbij worden smaak, mondgevoel en textuur van voedingsproducten getest via vergelijkende testen of triangeltesten.

De monsters voor vergelijkend smaakonderzoek worden met zorg voorbereid

Contactpersonen

Jan De Block, Els Daeseleire

Meer over smaak- en aromaonderzoek




GGO’s

Voedings- en voedermonsters worden geanalyseerd op aanwezigheid van genetisch gewijzigde organismen (GGO’s; “screening”), soort/type GGO’s (“identificatie”) alsook het relatief gehalte aan GGO’s per ingrediënt (“kwantificatie”).

Real-time PCR als standaard techniek voor GGO analyses

Contactpersonen

Isabel Taverniers, Marc De Loose, Bart Van Droogenbroeck

Meer over GGO's




Allergenen

Voedselallergenen van plantaardige (bvb. soja, noten, mosterd, etc.) en dierlijke oorsprong (bvb. melk, eieren, vis & schaaldieren, etc.) kunnen opgespoord worden in allerhande monsters op basis van PCR (polymerase ketting reactie) en/of ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay).

Allergenen van hazelnoot en soja kunnen in sporen aanwezig zijn in tal van voedingsmiddelen

Contactpersonen

Isabel Taverniers, Marc De Loose, Bart Van Droogenbroeck

Meer over allergenen




In vitro screening en gastro-intestinale simulaties

Bepaling van antibacteriële activiteit (MIC, MBC) van componenten of organismen.

Gastro-intestinale simulatie via batch of continue fermentoren

Contactpersonen

Geertrui Rasschaert, Marc Heyndrickx

Meer over in vitro screening




Bepaling van de houdbaarheid

Bepaling van antibacteriële activiteit (MIC, MBC) van componenten of organismen.

Contactpersonen

Els Van Coillie

Meer over bepaling van de houdbaarheid